مجموعه : کاردرمانی
پزشک : کلینیک کاردرمانی رها آمل کلینیک کاردرمانی رها آمل
درمان دستی مشکلات کمر و گردن

درمان دستی و کایروپراکتیک در درمان مشکلات کمر و گردن

 

در بین افرادی که به دنبال روش‌های درمان جایگزین برای درد کمر، درد در ناحیه گردن یا سایر مشکلات ستون فقرات به خاطر شرایط مختلف همچون تصادفات رانندگی، آسیب‌دیدگی‌های ورزشی و کشیدگی عضله هستند، بسیاری افراد ترجیح می‌دهند از درمان‌های دستی یا کایروپراکتیک به این منظور استفاده کنند. شاید برای بسیاری از افراد میزان بالای استفاده از این روش درمانی عجیب و غیرقابل باور باشد. در این مطلب سعی شده درمان دستی توضیح داده شده و برای سوالات احتمالی در این رابطه پاسخ ارائه گردد.

«درمان دستی در اکثر مواقع از همکاری نزدیک بیمار و فرد معالج تشکیل می‌شود و به همین خاطر التزام بیمار به درمان و برقراری رابطه مناسب با پزشک یا فرد معالج، نقش بسیار مهم در دستیابی به نتایج درمانی رضایت‌بخش دارد». بر این اساس، تمام برنامه‌های درمانی در این رابطه بر اساس تشخیص دقیق علت ایجاد درد در ناحیه کمر و گردن طراحی می‌شوند. به این منظور اطلاعات لازم درباره وضعیت بیمار، سابقه درمان یا عمل جراحی، و نیز فاکتورهای مربوط به سبک زندگی از وی دریافت می‌شود.

در موارد نادر، استفاده از درمان دستی می‌تواند باعث تشدید مشکلات دیسک کمر (فتق دیسک) یا سرخوردگی (لیزخوردگی) دیسک شود. از طرف دیگر دستکاری ستون فقرات می‌تواند وارد شدن آسیب به کانال نخاعی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل به منظور استفاده بی‌خطر از این درمان، لازم است قبل از شروع آن با یک فرد متخصص و باتجربه در این رابطه صحبت شود تا به این ترتیب بتوان از سودمند و موثر بودن آن برای دستیابی به نتایج مورد نظر اطمینان حاصل کرد.

درمان دستی چیست؟


در درمان دستی از دستکاری ستون فقرات با فشار دست و سایر روش‌های مانند آن استفاده می‌شود. بر اساس نظریه‌های موجود برای این روش درمانی، هماهنگی مناسب ساختار اسکلتی عضلانی بدن (به‌طور خاص در ناحیه ستون فقرات) می‌تواند باعث شود بدون نیاز به عمل جراحی یا مصرف دارو، بدن وضعیت آسیب‌دیدگی خود را ترمیم کند. در حقیقت از درمان دستی برای بازیابی قابلیت حرکتی مفاصل استفاده می‌شود. به این ترتیب درمان دستی عمدتاً می‌تواند برای کاهش درد عضلات، مفاصل، استخوان‌ها، و بافت‌های پیوندی مثل غضروف‌ها، رباط‌ها، و تاندون‌ها مورد استفاده قرار گیرد. گاهی اوقات به منظور دستیابی به بهترین نتایج ممکن از این روش به همراه سایر روش‌های درمان سنتی استفاده می‌شود.

چه مشکلاتی را می‌توان با استفاده از کایروپراکتیک درمان کرد؟


مجموعه گسترده‌ای از مشکلات کمر و گردن را می‌توان با استفاده از این روش به شرح زیر درمان کرد:

  • مشکلات مربوط به آسیب‌دیدگی‌هایی مثل زمین خوردن
  • مشکلات ناشی از وارد شدن فشار مکرر به بدن همچون نشستن در حالتی که پشتیبانی مناسب از کمر وجود نداشته باشد.
  • دیسک کمر
  • دیسک گردن
  • سیاتیک
  • سرخوردگی مهره‌های کمر
  • کمردرد در دوره بارداری

درمان دستی برای درد کمر و گردن چگونه انجام می‌شود؟


فرد معالجه کننده ابتدا سابقه پزشکی بیمار را دریافت کرده و وضعیت فیزیکی وی را معاینه می‌کند. در این شرایط ممکن است از روش‌های تصویربرداری یا سایر آزمایش‌ها برای تشخیص مناسب بودن درمان برای فرد استفاده شود.

برنامه درمان در این حالت شامل یک یا چند مورد اصلاح وضعیت بافت‌ها و عضلات از طریق نیروی کنترل‌شده‌ی دست و نیز وارد کردن فشار ناگهانی به منظور بهبود دامنه حرکت و افزایش توانایی عملکرد عضلات می‌باشد. علاوه بر این بسیاری از متخصصان درمان دستی در برنامه درمانی خود از رژیم‌های غذایی مناسب و نیز تمرین‌های حرکتی و توان‌بخشی استفاده می‌کنند. هدف درمان دستی در این شرایط می‌تواند بازیابی شرایط عادی عملکرد و نیز پیشگیری از آسیب‌دیدگی‌های بعدی به همراه کاهش درد بیمار باشد.

 

مزایا و خطرات درمان دستی چیست؟


دستکاری ستون فقرات و اقدامات انجام شده در درمان دستی معمولاً یک روش بی‌خطر و موثر برای رفع درد ناگهانی در ناحیه پایین کمر است و در عمل می‌تواند برای درمان انواع آسیب‌دیدگی‌های ناگهانی در نتیجه حرکت دادن اثاثیه یا سایر فعالیت‌های مانند آن مناسب باشد. توجه داشته باشید درد ناگهانی در ناحیه کمر (که بیشتر از درد مزمن در افراد مشاهده می‌شود) بیش از شش هفته ادامه ندارد و معمولاً بدون درمان خاص از بین می‌رود.

نتایج تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد درمان دستی می‌تواند نقش موثر در درمان درد گردن و سردرد داشته باشد. علاوه بر این، بیماران مبتلا به آرتروز و فیبرومیالژیا نیز ممکن است به فشار ملایم وارد شده به بافت‌ها در هنگام استفاده از ماساژدرمانی واکنش مناسب نشان دهند. همواره توجه داشته باشید افراد مبتلا به پوکی استخوان، تنگی کانال نخاعی، یا التهاب در ناحیه کمر و آرتروز گردن یا افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، نباید از روش‌های دستکاری ستون فقرات استفاده کنند. علاوه بر این، بیمارانی که دارای سابقه ابتلا به سرطان هستند، لازم است قبل از استفاده از این درمان با پزشک معالج خود صحبت نمایند.

 

تشخیص


اولین جلسه ملاقات با پزشک یا فرد معالجه‌کننده ، در طول این جلسه اطلاعات مورد نیاز از بیمار دریافت شده و بر این اساس تشخیص لازم برای مشکل وی انجام می‌شود. تشخیص شرایط بیمار در این جلسه از طریق چهار روش زیر امکان‌پذیر است:

  • بررسی شرایط بیمار: به این منظور اطلاعات لازم درباره نوع آسیب‌دیدگی همچون محل ناراحتی و نیز عامل‌های تسکین دهنده و تشدید کننده شرایط از بیمار گرفته می‌شود. علاوه بر این سوابق درمانی قبلی بیمار نیز در این مرحله جمع‌آوری می‌شود.
  • معاینه ارتوپدی و عصبی: این مرحله شامل ارزیابی موقعیت‌هایی است که می‌تواند باعث تشدید مشکل بیمار شود. بررسی این موقعیت‌ها با توجه به دامنه حرکت عضلات، لمس کردن بدن، آزمایش عضله و نیز آزمایش‌های محرک (provocative maneuvers) انجام می‌شود. این فعالیت‌ها می‌تواند شدت مشکل و ساختارهای آسیب‌دیده را مشخص کرده و به این ترتیب به پزشک یا فرد معالج در تشخیص آسیب‌دیدگی کمک نماید. علاوه بر این، معاینه وضعیت عصبی شامل ارزیابی عملکرد اعصاب در ستون فقرات یا نواحی انتهای عصب (در دست‌ها و پاها) است که می‌تواند به پزشک در تشخیص نواحی آسیب‌دیده کمک کند.
  • عکس رادیولوژی: از عکس رادیولوژی در موارد نادر برای کایروپراکتیک استفاده می‌شود، ما تهیه عکس رادیولوژی می‌تواند به تایید برخی مشکلات خاص همچون شکستگی استخوان کمک کند. علاوه بر این، مشاهده وضعیت ستون فقرات در شرایطی که بر روی آن وزن بدن قرار دارد، می‌تواند درباره نقاط خاص ستون فقرات که در طول روز به آن‌ها فشار وارد می‌شود، اطلاعات مفید در اختیار پزشک معالج قرار دهد. عکس رادیولوژی همچنین می‌تواند به تشخیص مقدار آسیب‌دیدگی در ستون فقرات و استخوان‌ها کمک کند.
  • اسکن و ام‌آر‌آی: تصویربرداری از بافت نرم می‌تواند اطلاعات مفید درباره وضعیت این بافت‌ها در اختیار پزشک معالج قرار دهد. با تکمیل این بررسی‌ها، شرایط موجود و برنامه درمان برای بیمار توضیح داده می‌شود. در نهایت با توافق بیمار، فرآیند درمان شروع خواهد شد.

انتخاب‌های درمانی قابل استفاده در کایروپراکتیک


در این حالت از جلسات درمان 30 دقیقه‌ای با توجه به شرایط بیمار برای حداقل کردن فرآیند ریکاوری و کاهش ریسک عود مجدد شرایط استفاده می‌شود. این درمان از حرکت‌های آرام و بی‌خطر دست برای دستکاری نقاط خاص در ستون فقرات به منظور آزاد کردن مفاصل یا سایر نقاط بدن که عملکرد مناسب ندارند، استفاده می‌کند. به غیر از دستکاری ستون فقرات، پزشک معالج می‌تواند از تکنیک‌های مختلف همچون ماساژ بافت نرم، کشیدن عضلات، امواج مافوق صوت، و تمرین‌های حرکتی برای بیمار استفاده کرده و به وی توصیه‌های لازم را درباره نحوه صحیح قرارگیری بدن در شرایط مختلف و سبک زندگی مناسب ارائه خواهد کرد.

 

فرآیند درمان از سه جزء اصلی به شرح زیر تشکیل می‌شود:

درمان دستی

  • استفاده از تکنیک‌های دستکاری ستون فقرات و حرکت دادن مفاصل
  • حرکت‌های انبساطی و انقباضی برای ایجاد انعطاف‌پذیری
  • کار کردن با بافت نرم
  • الکترودرمانی مثل امواج مافوق صوت، تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS) و مگنت‌درمانی

تمرین‌های حرکتی

  • حرکت‌های پیشگیرانه
  • توان‌بخشی و اصلاح وضعیت بدن
  • توان‌بخشی برای انجام فعالیت‌های ورزشی خاص

توصیه‌های ارائه شده به بیمار

  • اصلاح نحوه قرار گرفتن بدن در شرایط مختلف
  • انتخاب رژیم غذایی مناسب
  • اصلاح سبک زندگی

سوالات گروه های پزشکی
  1. سوالات ارتوپد
  2. سوالات ارتوپدی فنی
  3. سوالات ارتودنسی
  4. سوالات اطفال و کودکان
  5. سوالات اورژانس
  6. سوالات پاتولوژی
  7. سوالات پروتز های دندانی و ایمپلنت
  8. سوالات پزشک خانواده
  9. سوالات پوست و مو
  10. سوالات ترک اعتیاد
  11. سوالات ترمیمی و زیبایی
  12. سوالات تغذیه و رژیم درمانی
  13. سوالات جراح دندانپزشک متخصص لیزر
  14. سوالات جراح عمومی
  15. سوالات جراحی زیبایی
  16. سوالات جراحی لثه
  17. سوالات جراحي دهان ٬ فک وصورت
  18. سوالات داخلی
  19. سوالات داروساز
  20. سوالات درمان ریشه - عصب کشی
  21. سوالات دندانپزشک
  22. سوالات دندانپزشک
  23. سوالات دندانپزشکی کودکان
  24. سوالات رادیولوژی
  25. سوالات راديولوژی دهان وفک وصورت
  26. سوالات روانپزشکی
  27. سوالات روانشناس
  28. سوالات زنان و زایمان
  29. سوالات شنوایی سنجی
  30. سوالات طب سنتی
  31. سوالات طب سوزنی
  32. سوالات علوم آزمایشگاهی
  33. سوالات فیزیوتراپی
  34. سوالات قلب و عروق
  35. سوالات کاردرمانی
  36. سوالات کارشناس
  37. سوالات کلینیک
  38. سوالات کلینیک دندانپزشکی
  39. سوالات کلیه و مجاری ادراری
  40. سوالات گفتار درمانی
  41. سوالات گوش و حلق و بینی
  42. سوالات مامایی
  43. سوالات متخصص بيماريهای دهان , فک و صورت
  44. سوالات متخصص چشم
  45. سوالات متخصص طب کار
  46. سوالات متخصص عفونی
  47. سوالات مغز و اعصاب
  48. سوالات مغز و اعصاب (نورولوژیست)
  49. سوالات مهندس پزشکی
  50. سوالات هسته ای
درباره ما
شرکت برنامه ریزی و برنامه نویسی های نکست

تیم ما در سال ۱۳۹۰ متشکل از مهندسان فارغ التحصیل از بهترین دانشگاه های ایران تشکیل شد و فعالیت اقتصادی خود را شروع نمود
درباره ما بیشتر بدانید

تلفن تماس
0935-410-9041
کلیه حقوق متعلق به وب سایت های سلامت می باشد
همراهی با های سلامت